Міністерство закордонних справ рф 4 липня опублікувало заяву, в якій повідомило, що не вважає можливою пролонгацію дії Чорноморської зернової ініціативи, укладеної влітку 2022 року для вивезення зерна з українських портів.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, відповідна заява була оприлюднена на сайті російського зовнішньополітичного відомства.

Росіяни вчергове заявили, що зернова угода перетворилась у "суто комерційне вивезення українського продовольства в "ситі" країни", тоді як ситуація з постачанням продовольства й добрив із рф нібито "продовжувала деградувати".

При цьому, МЗС рф не вказує, на яких взагалі підставах обмежене торгове судноплавство в Чорному морі в напрямку українських портів, що, по суті, є звичайним піратством.

В російському МЗС традиційно озвучили думку, що жодна з висунутих раніше Москвою вимог - приєднання пов’язаного з Кремлем банку до системи SWIFT, зняття санкцій на запчастини для сільгосптехніки, відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса" тощо - не була виконана.

"У цих умовах очевидно, що підстав для подальшого продовження "чорноморської ініціативи", яка закінчується 17 липня, немає", - заявили в Міністерстві закордонних справ країни-агресора.

Раніше, після чисельних подібних заяв росіян, посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень Ольга Трофімцева висловила впевненість, що в липні рф вийде з Чорноморської зернової ініціативи.

"99,9% росія покине зернову ініціативу в липні. Два основні фактори, на мою думку: Ердоган успішно виграв вибори. Російських олігарх Дмитро Мазепін відрапортував путіну, що термінал для експорту аміаку з рф вже майже добудовано, а це означає, що аміакопровід Тольятті-Одеса вже і не такий важливий", - зазначила вона.

В останні місяці російська сторона максимально саботує роботу зернового коридору, а з початку квітня пропуск суден до портів Великої Одеси або повністю зупинявся, або здійснювалися поодинокі перевірки суден.

В травні кількість суднозаходів до портів Великої Одеси склала лише 40. В цей же час чорноморські порти рф прийняли в квітні і травні 1059 і 1184 суден відповідно.

Читайте також Україні не потрібно триматися за зернову угоду, - думка