Поточна політика України і країн ЄС, коли вантажопотоки вітчизняного збіжжя намагаються скерувати через західні залізничні прикордонні переходи, а судноплавство в Чорному морі залежить від волі російської сторони, є хибною. Українські фермери повинні, як і раніше, скеровувати продукцію АПК в напрямку чорноморських портів, а країна має вийти з зернової угоди, оскільки рф залежна від останньої не менше, ніж Україна.

Як передає кореспондент ЦТС, такі думки під час конференції Grain Ukraine висловив Петр Крогман, власник української агрокомпанії  Agromino та президент Українсько-чеської торгової палати.

"Мабуть, ця думка надто смілива, але я вважаю, що Україна має вийти з зернової угоди. Бо у ній більше зацікавлена росія. Якщо подивитися на рух суден по Чорному морю, то більшість з них - це російські танкери, які прямують з Новоросійська. Отже, росія більший вигодоотримувач з зернового коридору", - вважає Петр Крогман, пояснюючи, що росія розуміє свої ризики щодо свого танкерного флоту в Чорному морі, і українська сторона має цим скористатися.

photo_2023-05-31_12-21-54

Нагадаємо, що з початку квітня через саботаж рф до українських портів у рамках зернового коридору заходили поодинокі судна, а після 9 травня цей рух взагалі призупинився. 17 травня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив, що зернова угода  буде продовжена після 18 травня ще на 2 місяці. Експерти оцінили це як певний політичний хабар Ердогану від керівництва росії напередодні другого туру президентських виборів у Туреччині, який відбувся 28 травня і де переміг чинний президент країни.

Відзначимо, що перші два судна з зерном з портів Великої Одеси вийшли лише 28 травня.

Також варто зауважити, що лише до країн Африки зерновим коридором вже було експортовано 3,3 млн т української сільгосппродукції. Її доставили 123 судна. Також, згідно статистичних даних МІУ, понад третина українського зерна постачається в азійські країни.