Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган повідомив, що зернова угода продовжена ще на 2 місяці.

Про це пише ЦТС з посиланням на ANADOLU AGENCY.

"Було прийнято рішення продовжити угоду щодо Чорноморського зернового коридору ще на 2 місяці", - наголосив Ердоган.

Доповнено

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков в свою чергу заявив, що зернова угода продовжить свою дію до 18 липня. 

"Світ продовжить отримувати українську продукцію завдяки зусиллям наших партнерів по угоді - Туреччині та ООН. Ми вдячні партнерам за непохитну та цілеспрямовану позицію в тому, що угода має працювати надалі та на умовах, які підписали всі сторони. Зазначу, що зернова ініціатива була і є діючою, оскільки пролонгована в березні строком на 120 днів, до 18 липня", - зазначив він.

На сьогоднішній день на потреби світу вже відправлено 30,4 млн тонн агропродукції.  

Міністр підкреслив, що з середини квітня росія безпідставно почала обмежувати роботу Ініціативи, а з травня фактично заблокувала її відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, який йде на завантаження до українських портів. В територіальних водах Туреччини зараз очікують майже 70 суден.

"Ми вітаємо продовження роботи Ініціативи, але наголошуємо, що вона має працювати ефективно. Для цього потрібно усунути проблеми, які вже кілька місяців поспіль створює росія шляхом саботажу інспекцій та реєстрації нового флоту. Зернова угода має повноцінно працювати на продовольчу безпеку світу, а росія має врешті припинити використовувати їжу як зброю та для шантажу", - підсумував Кубраков.