Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (МІУ) продовжує підготовку майна в порту Чорноморськ до концесії.

Як пише ЦТС з посиланням на Асоціацію "Укрпорт", про це заявив начальник Адміністрації морського порту Чорноморськ Руслан Сахаутдінов в ході конференції Grain Ukraine 2024.

"Це велика територія. Наразі вже розроблено ТЕО і проходить процедура його схвалення. На нашу думку, це дуже гарна можливість дати новий подих для цієї території. Це будуть зовсім інші можливості, технічні і технологічні", - сказав Сахаутдінов.

За його словами, мова йде про концесію 1-6 причалів. А реконструкція 7, 8 і 9 причалів порту почнеться у 2025 році. Також через декілька днів розпочнеться реконструкція транспортної розвʼязки навколо порту.

Нагадаємо, раніше анонсувалося, що оголошення концесійних конкурсів очікується протягом 2024 року. Робота над проектами концесії майна ДП "Морський торговий порт Чорноморськ" була відновлена в квітні 2023 року. Мова про проекти і окремі конкурси, що стосуватимуться першого, контейнерного та поромного терміналів.

Загалом процес підготовки до реалізації концесійних проектів у Чорноморському порту розпочався ще до повномасштабного вторгнення росії. Тендери планували оголосити в 2022 році, але цього не сталося через війну. Навесні 2023 року профільне міністерство відновило процес. Перший етап - розробка техніко-економічного обґрунтування, наступний - проведення конкурсу. Тоді у відомстві говорили про підготовку до передачі в концесію першого, контейнерного та п’ятого  терміналів.

Підготовку ТЕО фінансує Глобальний інфраструктурний фонд, експертів і консультантів залучають Європейський банк реконструкції та розвитку і Міжнародна фінансова корпорація (IFC).

ЦТС також писав, що данська судноплавна компанія Moller-Maersk цікавилася концесією контейнерного терміналу. А віце-прем'єр - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявляв, що зацікавленість до проектів ДПП у Чорноморську виявили вже 5 великих компаній.