Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) працює над тим, аби мати можливість оголосити тендери по концесійним проектам у порту Чорноморськ вже на початку 2024 року.

Про це, як пише ЦТС, під час  "Інфраструктурного дня 2023" Європейської Бізнес Асоціації розповів Тарас Бойчук, керівник Проектного офісу з розвитку державно-приватного партнерства.

Він нагадав, що в квітні поточного року була відновлена робота над проектами концесії майна ДП "Морський торговий порт Чорноморськ". Мова про проекти і окремі конкурси, що стосуватимуться першого, контейнерного та поромного терміналів. "На сьогоднішній день завершені процедури відбору радників. Ці проекти підтримуються Міжнародною фінансовою корпорацією та ЄБРР. Зараз відбувається фіналізація техніко-економічного обґрунтування по проектам. Ми очікуємо, що робота над підготовкою ТЕО закінчиться в кінці цього року - на початку наступного. І тоді розпочнеться внутрішня процедура погодження з Міністерством відновлення і Міністерством економіки", - проінформував Бойчук.

За його словами, оголошення концесійних конкурсів очікується протягом 2024 року. "Паралельно ведеться оновлення тендерної документації. Тож, ці проекти дуже близькі до того, щоб бути оголошеним наступного року. Безпекова ситуація може впливати на ці плани, однак з точки зору підготовки міністерство обрало підхід, згідно якого проекти будуть готуватися", - додав керівник Проектного офісу з розвитку державно-приватного партнерства. Він пояснив, що після перших пілотних концесійних проектів і внесених змін у законодавство, зараз робота над підготовкою проектів ДПП у порту Чорноморськ відбувається значно швидше. Ознайомись з детальною публічною інформацією щодо концесійних проектів, можна зокрема на спеціальній сторінці порталу Мінвідновлення.

Також у контексті ДПП Тарас Бойчук зауважив, що у Верховній Раді знаходиться законопроект №7508, який був проголосований у жовтні минулого року. "Це завершення реформи державно-приватного партнерства. Це внесення всіх необхідних змін в усіх секторах, у тому числі і транспорті, щоб цей інструмент працював. Зараз законопроект готовий до другого читання, і ми очікуємо, що він повинен вирішити ті проблеми, які у нас були під час підготовки різних проектів ДПП… Зміни пов’язані зі зменшенням ризиковості для інвесторів. Наприклад, допускається міксування тих джерел, за рахунок яких компенсуються інвестиції інвестору", - розповів представник Мінвідновлення.

Нагадаємо, що процес підготовки до реалізації концесійних проектів у Чорноморському порту розпочався ще до повномасштабного вторгнення росії. Тендери планували оголосити в 2022 році, але цього не сталося через війну. Навесні 2023 року профільне міністерство відновило процес. Перший етап - розробка техніко-економічного обґрунтування, наступний - проведення конкурсу. Тоді у відомстві говорили про підготовку до передачі в концесію першого, контейнерного та п’ятого  терміналів.

Підготовку ТЕО фінансує Глобальний інфраструктурний фонд, експертів і консультантів залучають Європейський банк реконструкції та розвитку і Міжнародна фінансова корпорація (IFC).

ЦТС також писав, що данська судноплавна компанія Moller-Maersk цікавилася концесією контейнерного терміналу. А віце-прем'єр - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявляв, що зацікавленість до проектів ДПП у Чорноморську виявили вже 5 великих компаній.