Конотоп планує в майбутньому використати частину трамваїв, отриманих від Варшави і Острави, для розвитку трамвайної мережі. Ще частина вагонів послужить донорами деталей для трамваїв, які курсуватимуть на маршрутах.

Про це міський голова Конотопа Артем Семеніхін розповів в інтерв’ю ЦТС.

"В європейській практиці експлуатації трамвайних вагонів ідуть так звані "спарки". Якщо простою мовою, то "голова" і "хвіст". Ті вагони, які нам передали і є такими - подвійними. У європейських вагонах "хвіст" не обладнаний центром керування. Тобто кабіна водія є необладнаною, вона практично пуста. І облаштовувати її сенсу немає, тому що це коштуватиме дорожче, ніж сам вагон. Можливо, ми будемо використовувати ці "хвости" після перемоги, коли люди до нас повернуться і відновиться пасажиропотік. Якась їх частина тоді може й курсуватиме", - сказав Семеніхін.

На запитання, чи є плани використання частини вагонів як донорів деталей, мер Конотопа відповів: "Так, решту вагонів ми будемо використовувати, як резервні, або навіть як донорські. Адже купувати запчастини - це дуже дорого. Те, що ми самі зможемо відновлювати, ми будемо відновлювати. Але є й специфічні деталі, які або неможливо полагодити в наших умовах, або це дуже дорого".

"Наприклад, редуктор. Або от в Konstal посередині кузова є специфічна нестандартна конструкція - якщо я не помиляюся, магнітний прискорювач. Бази, необхідної для такого ремонту в нашому місті немає. Доки деталь кудись доправлятимуть, доки лагодитимуть, вагон буде простоювати. Саме для того, щоби не було таких перерв у нормальному логістичному сполученні в нашому місті, ми й плануємо задіювати резервні вагони", - пояснив мер міста.

Як вже писав ЦТС, частину трамваїв планують в майбутньому задіяти на маршрутах в ході розширення трамвайної систем міста.

На сьогодні на маршрутах Конотопа працюють 10 трамваїв. Цього вистачає для забезпечення мінімальної потреби у перевезеннях.

За словами Артема Семеніхіна, для нормального руху потрібно близько 25-27 вагонів.

Від Варшави і Острави місто сумарно отримало 48 вагонів.