В 2023 році українська промислова група "Інтерпайп" виготовила для "Укрзалізниці" нові види колісної продукції, які в попередні роки УЗ доводилося закуповувати у підприємств країни-агресора.

Про це в інтерв’ю ЦТС повідомив технічний директор залізничного дивізіону "Інтерпайп" Олександр Рослік.

"Незважаючи на військовий стан, у 2023 році наша компанія опанувала виробництво та виготовила для потреб УЗ два нових типорозміри коліс для спеціального самохідного рухомого складу. Було виготовлено партії коліс нових конструкцій загальною кількістю близько 350 шт., така кількість повністю покрила потребу залізниці", - розповів менеджер, не уточнивши, про який саме рухомий склад йдеться.

Він зауважив, що дана поставка стала також і елементом імпортозаміщення, адже раніше, ще до великої війни, колеса таких конструкцій для УЗ виготовляли російські виробники.

Загалом, за словами Олександра Росліка, "Інтерпайп" готовий пропонувати "Укрзалізниці" колісні центри, чистові осі та зібрані колісні пари, колеса для локомотивів General Electric, поїздів Hyundai та Skoda.

Нагадаємо, в червні минулого року повідомлялося, що "Київський електровагоноремонтний завод" АТ "Укрзалізниця" за результатами тендера замовив "Інтерпайп" коліс на 11 млн грн. Йшлося про 256 суцільнокатаних коліс.

Наприкінці 2023 року в АТ УЗ заявляли про наміри залучити українські підприємства до ремонтного виробництва, яке забезпечить "Укрзалізницю" необхідним обсягом дефіцитного обладнання для ремонтів магістральних вантажних тепловозів ТЕ33АС виробництва Wabtec.