ПрАТ "Київський електровагоноремонтний завод" АТ "Укрзалізниця" 19 червня за результатами тендера замовило фірмі "Інтерпайп Україна" коліс на 11 млн грн.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Цьогоріч "Інтерпайп" має поставити 256 суцільнокатаних коліс діаметром 957 зі ступицею 175 мм зі сталі 2 за ціною 42 тис. 396 грн, або 1159 доларів за штуку.

Їхнім виробником є "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод". Поставка буде на найвигідніших для покупця умовах DDP за адресою замовника в Києві з післяплатою протягом 10 банківських днів.

Два місяці тому, в квітні філія "Центр забезпечення виробництва" "Укрзалізниці" замовляла такі колеса прямо у виробника "Інтерпайп НТЗ" по 38 тис. 220 грн, або 1045 доларів за штуку. Тобто на 11% дешевше в доларах.

Але тоді умови поставки були іншими - FCA станція відправлення в межах України з подальшим прямуванням на адресу кінцевого одержувача. Вони найбільш вигідні для продавця. Також строк післяплати був дещо коротшим: п’ять банківських днів.

Відтоді ціна сталі на біржі "LME", навпаки, знизилась на 10%. У квітні, на дату підписання договору ЦЗВ із виробником, вона становила 424 долари за тонну, а в червні, на дату підписання нинішнього договору КЕВРЗ із дистриб’ютором, впала до 384 доларів за тонну.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на спрощену закупівлю більше ніхто не прийшов.

Крім того, у КЕВРЗ не завершено ще один такий тендер. У березні завод повідомив про намір замовити фірмі "Сота Україна" 400 таких коліс виробництва "Інтерпайп НТЗ" по ціні 43 тис. 680 грн, або 1194 долари за штуку. Тобто ще на 3% дорожче. Але договір досі не підписано.