Страхові компанії повідомили фрахтувальникам суден, які працюють з чорноморськими портами росії, про підвищення додаткових платежів, відомих як "премії за воєнний ризик".

Як пише ЦТС, про це Reuters повідомили відразу чотири трейдери.

Ще в 2022 році, після початку вторгнення рф в Україну, до загальної вартості страхування танкерів була додана надбавка за військовий ризик. Але після успішних українських атак в серпні на десантний корабель в порту Новоросійськ і танкер біля Керченської протоки військові ризики для суден в російських портах суттєво зросли, відзначають трейдери.

Тому премія за військовий ризик була збільшена з приблизно 1% вартості вантажу до приблизно 1,20-1,25%.

Підвищення означає, що, приміром, кожен рейс судна типу Suezmax до Індії коштуватиме більше на 200 тис. дол. Підвищення премії означає, що загальна вартість премії становитиме при цьому майже 1 млн дол.

Хоча ця сума відносно невелика, вона збільшує загальні витрати росії на експорт нафти, які різко зросли з лютого 2022 року через санкції.

Джерела Reuters уточнюють, що підвищення страхових премій стосується в основному вантажів, що перевозять російську нафту та нафтопродукти, тоді як премія за обсяги нафти казахського походження, яку відвантажують через Новоросійськ, загалом стабільна на рівні 1%.

"Обсяги, що надходять з росії, пов’язані з вищими ризиками, ніж інші, хоча поточна ситуація дає страховикам багато підстав підвищувати ціни для тих, хто працює в російських чорноморських портах", - сказав один із трейдерів.

Відзначається, що зернотрейдери також тепер висловлюють занепокоєння щодо безпеки транспортування зерна, а підвищення премії за військовий ризик для нафтових танкерів свідчить про те, що занепокоєння поширилося на ширші ринки.

Нагадаємо, що раніше в компанії "КазТрансОйл" заявили, що можуть перенаправити казахстанську нафту з Новоросійська до порту Усть-Луга, якщо безпекова ситуація на Чорному морі погіршиться.

Як відомо, 4 серпня в результаті атаки українського морського дрону, в порту Новоросійськ, де розташована база російського флоту, був вражений великий десантний корабель "Оленегорский горняк". В ніч на 5 серпня морські дрони атакували російський нафтовий танкер, що перевозив нафтопродукти для російської армії і флоту, біля Керченського мосту.

На тлі цих подій Україна оприлюднила прибережне повідомлення (Coastal Warning), згідно з яким акваторії російських портів на Чорному морі оголошені такими, що перебувають під воєнною загрозою.

В повідомленні вказано про воєнну загрозу для судноплавства на внутрішніх і зовнішніх рейдах портів Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапсе, Сочі, Тамань.