У разі погіршення ситуації в Чорному морі, Казахстан розглядає можливість перенаправлення своєї експортної нафти, що транспортується до порту Новоросійська, до російського порту Усть-Луга на узбережжі Фінської затоки.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, про це повідомив заступник гендиректора "КазТрансОйл" з транспортування Ерік Сагієв.

"По Новоросійську нами розглядаються варіанти. У разі погіршення ситуації в акваторії Чорного моря, ті обсяги, які ми транспортуємо за напрямом порту Шесхаріс, будуть перекинуті в порт Усть-Луга. Так ми плануємо", - сказав Сагієв.

Як відомо, 4 серпня в результаті атаки українського морського дрону, в порту Новоросійськ, де розташована база російського флоту, був вражений великий десантний корабель "Оленегорский горняк". В ніч на 5 серпня морські дрони атакували російський нафтовий танкер, що перевозив нафтопродукти для російської армії і флоту, біля Керченського мосту.

На тлі цих подій Україна оприлюднила прибережне повідомлення (Coastal Warning), згідно з яким акваторії російських портів на Чорному морі оголошені такими, що перебувають під воєнною загрозою.

В повідомленні вказано про воєнну загрозу для судноплавства на внутрішніх і зовнішніх рейдах портів Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапсе, Сочі, Тамань.

Нагадаємо, що в Новоросійську працює нафтовий термінал КТК ("Каспійський трубопровідний консорціум"), який є основним маршрутом експорту казахстанської нафти - на неї припадає 80% усіх обсягів, що прокачуються по нафтопроводу.

Трубопровід потужністю 67 млн т нафти на рік з'єднує нафтові родовища заходу Казахстану та російські на шельфі Каспію з морським терміналом у Новоросійську. Акціонери КТК: росія (24% в управлінні "Транснафти", 7% на балансі) - 31%, Казахстан (представлений "Казмунайгазом" - 19% і Kazakhstan Pipeline Ventures LLC - 1,75%) - 20,75%, Chevron Caspian Pipeline Consortium Company - 15%, LUKARCO B.V. - 12,5%, Mobil Caspian Pipeline Company - 7,5%, Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited - 7,5%, BG Overseas Holding Limited - 2%, Eni International N.A. NV. - 2% та Oryx Caspian Pipeline LLC - 1,75%.

Минулого року росія під різними приводами неодноразово призупиняла роботу терміналу після того як президент Казахстану висуну пропозицію замінити російську нафту казахстанською на ринку ЄС.