Україна оприлюднила 4 серпня прибережне повідомлення (Coastal Warning), згідно з яким акваторії російських портів на Чорному морі оголошені такими, що перебувають під воєнною загрозою.

Як пише ЦТС, відповідне повідомлення офіційно було опубліковане на сайті "Держгідрографії".

В повідомленні вказано про воєнну загрозу для судноплавства на внутрішніх і зовнішніх рейдах портів Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапсе, Сочі, Тамань.

photo_2023-08-04_23-07-57

Цим повідомленням Україна, фактично, робить крок по блокуванню портів рф в Чорному морі, оголошуючи їх небезпечними. Враховуючи, що через порти на Чорному морі росія здійснює експорт товарів приблизно на 100 млрд дол. щорічно, обмеження чи ускладнення торгового судноплавства до них дасть Україні потужний важіль не тільки для повного розблокування власних портів, а й виконання інших вимог.

Нагадаємо, що раніше Міністерство оборони України повідомило, що з 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів рф, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками. Також судноплавство у районах північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України було заборонене як небезпечне.

Це стало відповіддю на заяву Міноборони росії, яке з 19 липня оголосило ряд районів у північно-західній та південно-східній частинах міжнародних вод Чорного моря тимчасово небезпечними для судноплавства.

4 серпня стало відомо, що в результаті атаки українського морського дрону, в порту Новоросійськ, де розташована база російського флоту, був вражений великий десантний корабель "Оленегорский горняк". Це вчерогове продемонструвало вразливість флоту країни-агресора та те, що переміщення військових дій сюди становить реальну небезпеку для торгового судноплавства, про що і застерігає Україна.