Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), який постачає нафту з Казахстану через росію на світові ринки, оголосив про зупинку експорту з двох із трьох його нафтоналивних причалів у порту Новоросійськ через пошкодження виносних причальних пристроїв.

Як пише ЦТС з посиланням на Ліга.Бізнес, КТК вдруге за літо оголосив зниження експорту нафти за заявками відправників вантажу.

У КТК зазначили, що тепер навантаження нафти здійснюється лише через третій виносний причальний пристрій.

Нагадаємо, що росія в червні в черовий раз призупинила роботу морського нафтового терміналу КТК у Новоросійську на узбережжі Чорного моря. Даний термінал є основним маршрутом експорту казахстанської нафти - на неї припадає 80% усіх обсягів, що прокачуються по нафтопроводу.

Це сталося після того як президент Казахстану Токаєв провів телефонну розмову із головою Євроради Шарлем Мішелем і натякнув, що Казахстан готовий замінити нафту з рф на ринку ЄС.

Після цього Касим-Жомарт Токаєв на засіданні уряду Казахстану назвав важливим завданням диверсифікацію постачання нафти. У зв'язку з цим він доручив опрацювати оптимальний варіант реалізації Транскаспійського маршруту та збільшити потужності двохказахстанських  нафтопроводів.

Через непорозуміння з російською стороною з вересня поточного року Казахстан планує експортувати частину своєї сирої нафти по найбільшому нафтопроводу Азербайджана в якості альтернативи російському маршруту.