З вересня поточного року Казахстан планує експортувати частину своєї сирої нафти по найбільшому нафтопроводу Азербайджана в якості альтернативи російському маршруту.

Як пише ЦТС, про це повідомляють казахстанські ЗМІ з посиланням на Reuters.

Джерело інформагенції проінформувало, що зараз державна нафтова компанія Казахстану "КазМунайГаз" веде попередні переговори з торговим підрозділом державної компанії Азербайджану SOCAR про дозвіл на прокачку 1,5 млн т казахстанської нафти на рік азербайджанським трубопроводом, який доставляє нафту до турецького середземноморського порту Джейхан.

За словами джерела, остаточний контракт має бути підписаний наприкінці серпня, а постачання трубопроводом Баку-Тбілісі-Джейхан (БТД) розпочнуться за місяць.

Відзначається, що, в разі підписання контракту, по азербайджанському нафтопроводу прокачуватиметься трохи більше 30 тис. барелів нафти на добу, що значно менше, ніж 1,3-1,4 млн барелів, що йдуть по нафтопроводу КТК територією росії. Разом з тим, це буде перший крок до диверсифікації шляхів постачань казахстанської нафти.

Нагадаємо, що зараз основним маршрутом експорту казахстанської нафти є російський термінал КТК на Чорному морі.

Росіяни призупиняли роботу терміналу після того як президент Казахстану Токаєв провів телефонну розмову із головою Євроради Шарлем Мішелем і натякнув, що Казахстан готовий замінити нафту з рф на ринку ЄС.

Після цього Касим-Жомарт Токаєв на засіданні уряду Казахстану назвав важливим завданням диверсифікацію постачання нафти