7 липня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на засіданні уряду країни назвав важливим завданням диверсифікацію постачання нафти. У зв'язку з цим він доручив опрацювати оптимальний варіант реалізації Транскаспійського маршруту та збільшити потужності двох нафтопроводів.

"Пріоритетним напрямком є ​​Транскаспійський маршрут. Доручаю "КазМунайГазу" опрацювати оптимальний варіант його реалізації, зокрема з можливістю залучення інвесторів Тенгізського проекту. Уряду спільно з "Самрук-Казином" слід вжити заходів щодо збільшення потужностей нафтопроводів Атирау-Кенкіяк і Кенкіяк-Кумколь", - заявив Токаєв, якого цитує його пресслужба.

Відзначимо, що його виступ прозвучав наступного дня після того, як росія призупинила роботу морського нафтового терміналу КТК у Новоросійську на узбережжі Чорного моря. Даний термінал є основним маршрутом експорту казахстанської нафти - на неї припадає 80% усіх обсягів, що прокачуються по нафтопроводу.

Призупинення роботи морського терміналу стало реакцією росії на наміри керівництва Казахстану замінити на ринку ЄС російську нафту.