Україна розробила альтернативний план на випадок припинення зернової ініціативи

Новини 543 перегляди
Facebook0 Twitter

"План Б" включає розширення пропускної спроможності Дунайського регіону та нарощування можливостей щодо перевалки зернових.

Україна розробила альтернативний план продовження експорту агропродукції у разі припинення роботи зернового коридору, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Про це пише ЦТС з посиланням на Ліга Бізнес.

Йдеться про низку заходів, що "активно напрацьовуються, які фактично фіналізовані і повинні допомогти безперервно вносити внесок України в міжнародну продовольчу безпеку, забезпечувати експорт".

За словами Висоцького, "план Б" включає розширення пропускної спроможності Дунайського регіону та нарощування можливостей щодо перевалки зернових.

Також продовжується введення в експлуатацію додаткових пунктів пропуску та сухих портів на західному кордоні з Польщею та Румунією.

Незважаючи на складнощі з експортом сільгосппродукції, Мінагрополітики сподівається, що у фінансовому плані показники будуть близькі до минулорічних. Проте говорити про кінцеві ціни поки що рано, адже вони змінюються щодня.

"Нещодавно інформація про несприятливі умови в США вплинула на кукурудзу, ціни на яку пішли вгору. Тому говорити, якими будуть кінцеві ціни на зернові, поки що рано. Вони стануть відомі ближче до вересня, коли закінчиться вегетація в нашій півкулі. з мінімальним відхиленням, але експорт наблизиться до показників попереднього року", - підсумував перший заступник міністра агрополітики.

Нагадаємо, ЦТС писав, що днями в МЗС України висловили впевненість, що в липні рф вийде з зернової угоди. На минулому тижні заступник очільника МЗС росії Сергій Вершинін заявив, що 18 липня стане часом завершення зернової угоди. При цьому він наголосив, що дипломатичне відомство країни-агресора не виключає нових контактів з ООН щодо вивезення зерна.

Напередодні речник президента рф Дмитро Пєсков заявив, що шансів на продовження Чорноморської зернової ініціативи немає.

Зауважимо, що в останні місяці російська сторона максимально саботує роботу зернового коридору, а з початку квітня пропуск суден до портів Великої Одеси або повністю зупинявся, або здійснювалися поодинокі перевірки суден.

В травні кількість суднозаходів до портів Великої Одеси склала лише 40. В цей же час чорноморські порти рф прийняли в квітні і травні 1059 і 1184 суден відповідно.

Читайте також Час покінчити з російським піратством у Чорному морі 


Наверх