Речник президента рф Дмитро Пєсков заявив, що шансів на продовження "Чорноморської зернової ініціативи" немає.

Про це пише ЦТС з посиланням на Elevatorist.

"Тут навряд чи можна передрікати якесь остаточне рішення, можна тільки констатувати, що якщо судити де-факто з того, що ми маємо, то шансів у цієї угоди немає", - заявив він.

Угода передбачає справу з боку договірних держав або об'єднань, додав Пєсков.

"І ось частина цієї справи була зроблена, а друга частина, яка стосувалася рф, зроблена не була. Тому якщо констатувати те, що ми зараз маємо, то, звичайно, перспектив немає, немає підстав для її продовження", - підсумував він.

На тлі безпідставних звинувачень з боку рф щодо України, сама вона продовжує нарощувати експорт своєї агропродукції. 

Так, наприклад, в травні 2023 року сумарний дедвейт суден, що заходили до частково працюючих українських морських портів на Чорному морі і Дунаї склав 3,8 млн тонн. Якщо порівняти цей показник з середньомісячним значенням для українських портів у 2021 році, то він виявився на 85,5% меншим. Але ще більш разючою різниця є у порівнянні з російськими портами Азовського та Чорного морів. Якщо в квітні сумарний дедвейт у рф був у 7 разів більшим, то за підсумками травня різниця стала майже 10-кратною. Адже за минулий місяць російські порти в регіоні прийняли судна дедвейтом 37,1 млн тонн, покращивши середньомісячний результат 2021 року на 4%. Також Чорноморсько-Азовські порти країни-агресора перевершили показник квітня, коли дедвейт склав 35,9 млн тонн.

В травні кількість суднозаходів до портів Великої Одеси склала лише 40. В цей же час чорноморські порти рф прийняли в квітні і травні 1059 і 1184 суден відповідно.

Нагадаємо, ЦТС писав, що минулого тижня глава МЗС росії Сергій Лавров назвав прогрес у реалізації Меморандуму росія-ООН щодо вилучення російських сільгосппродукції та добрив з-під західних санкцій та відновлення експорту аміаку умовою продовження зернової угоди після 17 липня. "Змушений знову констатувати: якщо Стамбульський "пакет" не запрацює, як він був ініційований генсеком ООН, до 17 липня, то про жодне подальше продовження мови йти не може", - сказав Лавров на 46-му засіданні Ради міністрів закордонних справ Організації Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС).