Глава МЗС росії Сергій Лавров назвав прогрес у реалізації Меморандуму росія-ООН щодо вилучення російських сільгосппродукції та добрив з-під західних санкцій та відновлення експорту аміаку умовою продовження зернової угоди після 17 липня.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"Змушений знову констатувати: якщо Стамбульський "пакет" не запрацює, як він був ініційований генсеком ООН, до 17 липня, то про жодне подальше продовження мови йти не може", - сказав Лавров на 46-му засіданні Ради міністрів закордонних справ Організації Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС), що пройшло в онлайн-форматі.

Лавров також звернув увагу на протести п'яти країн ЄС проти постачання за нульових тарифів українського зерна.

"Нехай Єврокомісія, якщо вона так дбає про продовольчу безпеку країн Півдня, закуповує надлишки, що надходять сухопутним маршрутом, і передає через ВПП ООН нужденним", - заявив глава МЗС рф.

Раніше генсек ООН Антоніу Гутерреш запропонував всім сторонам зернової угоди розпочати перемовини щодо можливості відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса, на чому раніше наполягала рф. Однак російська сторона відмовилася від участі в цих переговорах. Туреччина та Україна погодилися на проведення перемовин, однак росія вийшла з переговорного процесу, заявивши, що спочатку мають бути виконані її 5 вимог, озвучених раніше.

Нагадаємо, що в квітні МЗС країни-агресора висунув наступні вимоги в обмін на стабільну роботу зернового коридору: "Перепідключення "Россільгоспбанку" до SWIFT, відновлення поставок сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування, скасування обмежень на страхування та перестрахування плюс зняття заборони на доступ до портів; відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса", розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних з виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив".

Як вже писав ЦТС, використовуючи як фактор тиску тему відновлення транзиту російського аміаку до порту Південний, рф паралельно будує в порту Тамань термінал з перевалки аміаку та азотних добрив.