У заблокованому рф порту Південний накопичені понад 1,5 млн тонн агропродукції, повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

Про це пише ЦТС з посиланням на Укрінформ.

"Світ знає, яку фундаментальну роль наш морський зерновий експорт відіграє для продовольчої безпеки. Та й загалом безпека в Чорному морі, дієвість норм міжнародного права щодо мореплавства - це глобально важливий безпековий чинник", - наголосив він.

Президент зазначив, усі морські країни світу зараз бачать, що може загрожувати їхнім портам та акваторіям, якщо росії зійде з рук блокування мореплавства в Чорному морі.

"Наведу лише один приклад. Нині з трьох портів, які були погоджені в рамках Чорноморської зернової ініціативи, порт Південний фактично заблокований", - зауважив Зеленський. При цьому, додав він, там накопичено понад півтора млн тонн агропродукції.

За його словами, це зерно очікують щонайменше десять країн світу, зокрема Туреччина, Єгипет, Бангладеш, Китай.

"Очевидно, що менше продовольства постачається в ці країни, у ці регіони, то вищі там ціни на їжу, то більше втрачають люди в цих країнах зі своїх сімейних бюджетів", - пояснив президент.

Тобто, зауважив Зеленський, блокування одного порту в Україні створює ризики для різних народів, причому і для тих, відносинами з якими російська редерація намагається спекулювати.

Також він поінформував, що під час робочої поїздки до Одеси провів нараду щодо розвитку української портової інфраструктури.