Канада та Данія досягли домовленості про розподіл острова Ганса (Тартипалук), що знаходиться в протоці Нерса поблизу від узбережжя Гренландії. Таким чином країни завершили так звану "війну віскі", що тривала півстоліття. Також наслідком угоди стане утворення ділянки сухопутного кордону між Канадою та європейською країною.

Як пише ЦТС з посиланням на ZN, керівник МЗС Данії Єппе Кофод відзначив, що разом з Канадою його країна продемонструвала приклад того, що будь-які питання можна вирішити дипломатичним шляхом. "Сьогодні дійсно історичний день. Ми обговорювали суверенітет Тартипалука більше 50 років. Після активізації перемовин протягом останніх кількох років ми досягли рішення. Це необхідно у час, коли повага до заснованого на правилах міжнародного порядку зазнає тиску", - відзначив данський дипломат.

Згідно з угодою, між Канадою і Данією з’явиться сухопутний кордон. Його лінія буде проходити по ущелині, яка розділяє острів Ганса. Приблизно 60% острова відійшло Данії, 40% - Канаді.

Відзначається, що майбутня угода визначить не лише державну належність острова площею 1,3 кв. км, а також морський кордон на шельфі в межах 200 морських миль та континентальний шельф поза цією зоною.

aKmX2NO_700b

Як повідомляє ВВС, офіційну угоду про кордон буде підписано після її схвалення парламентами двох держав. Коли документ набуде чинності, Канада та Данія формально встановлять найдовший морський кордон у світі: його протяжність становитиме 3882 км.

Територіальна суперечка між Канадою і Данією за острів Ганса тривала понад 50 років і отримала назву "війна віскі". Справа у тім, що острів знаходиться приблизно на однаковій відстані між Країною кленового листа і Гренландією, що є автономною територією Данії. Тому обидві держави претендували на суверенітет над островом. Це виражалося в тому, що, починаючи з 1984 року, на безлюдний острів висаджувалися канадські військові, встановлювали прапор своєї країни та залишали данцям пляшки з віскі. У відповідь данські військові робили висадку на острові, встановлювали прапор Данії та лишали канадцям пляшки зі шнапсом. За це територіальну суперечку за острів Ганса називали "найінтелігентнішою війною".

wit-canada-island-superJumbo