Міністерство закордонних справ Румунії засудило російський ракетний удар по судну в Чорному морі, яке перевозило зерно з України до Єгипту, назвавши його "безпрецедентною ескалацією дій росії в її незаконній війні проти України".

Як пише ЦТС з посиланням на Укрінформ, позиція МЗС Румунії була оприлюднена у соцмережі Х.

"Румунія рішуче засуджує напад рф на торгове судно в Чорному морі. Ця безпрецедентна ескалація незаконної війни росії проти України порушує міжнародне право і загрожує глобальній продовольчій безпеці. РФ повинна припинити напади на комерційні судна та поважати свободу судноплавства", - йдеться у заяві відомства.

Видання Romania Insider зазначає, що судно з українською пшеницею було вражене російською ракетою біля румунських територіальних вод за 55 км від румунського міста Сфинту Георге.

Румунська берегова охорона підтвердила інцидент і повідомила, що корабель морського спостереження, який виконував місію з патрулювання і спостереження в цьому районі, був відправлений до судна, яке передало повідомлення, щоб надати допомогу в разі необхідності. Але така допомога врешті не знадобилася.

За інформацією Splash, росіяни вразили грецький балкер Aya. Судном управляє компанія VRS Maritime Services, яка базується в Піреї.

За даними MarineTraffic, судно вийшло з порту Чорноморськ у середу та зазнало удару російської ракети в міжнародних водах поблизу румунського узбережжя. Інцидент стався у виключній економічній зоні Румунії. Зараз балкер стоїть на якорі біля Констанци.

photo_2024-09-12_19-00-08

photo_2024-09-12_19-00-10