Починаючи з 2022 року росія та її посібники продали краденого на тимчасово окупованих територіях України зерна на майже 1 млрд доларів. Окупанти або відбирали врожаї, або примусово скуповували за безцінь.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Wall Street Journal.

Зазначається, що продаж награбованого допомагає росії справлятися з економічним тиском країн, які впровадили санкції. Таким чином, викрадене в результаті війни допомагає фінансувати війну.

У першій половині 2024 року росіяни відправили 15 суден із 81 тис. тонн пшениці до Туреччини з Маріуполя. Влада Туреччини повідомляє, що заборонила суднам проходити з окупованих українських терміналів і співпрацює з Києвом для блокування незаконної торгівлі.

Точну комерційну вартість вкраденої агропродукції визначити складно. Але, за словами заступника міністра аграрної політики Маркіяна Дмитрасевича, з 2022 року щонайменше 4 млн тонн зерна з окупованої частини України продано на міжнародних ринках, а сума цього становить близько 800 млн доларів.

Повідомляється, що більшість викраденого експортували маленькими суднами чи сушею. Загальна вартість вкраденого росіянами зерна може сягати 6,4 млрд дол.

За даними уряду США, трьома суднами, які експортують великі обсяги нелегального зерна, через мережу корпоративних організацій володіє російська державна Об'єднана суднобудівна корпорація, яка також провадила військові кораблі, з яких обстрілювали Україну.

Також замішаними у схемах продажу опиняються іноземні судна.

Ринок збуту кримського зерна - Ємен та Іран. Зокрема, Харківська прокуратура перевіряє трейдера, підозрюваного у крадіжці зерна та перепродажі вантажів еміратської компанії. "Геліос Плюс" привернув увагу прокуратури після того, як вивіз усі 700 тонн зерна, що залишилися на хлібокомбінаті в місті Куп'янськ, коли росія захопила його в серпні 2022 року.

За повідомленнями української влади, Єгипет, Ізраїль та Ліван перестали купувати зерно після того, як їм вказали на те, що його викрали.