Уряд Румунії розгляне меморандум, що дозволить розпочати переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо купівлі Джурджулештського порту. Прессекретар уряду Молдови Даніел Воде наголосив, що йдеться про Міжнародний вільний порт Джурджулешти, а не про Державний порт.

Про це пише ЦТС з посиланням на Юг.Today.

"Важливо чітко роз’яснити, що у Джурджулештах є дві портові інфраструктурні структури: Міжнародний вільний порт Джурджулешти, що належить Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), та Державний порт, що знаходиться у власності держави. Обговорень про продаж Державного порту не ведеться", - заявив Воде.

Прессекретар уряду Молдови також нагадав, що Європейський банк реконструкції та розвитку є єдиним власником оператора та орендаря Міжнародного вільного порту Джурджулешти - компанії Danube Logistics. За його словами, ЄБРР веде переговори з кількома потенційними інвесторами, серед яких Румунія, Туреччина, Нідерланди та Данія.

Європейський банк реконструкції та розвитку у травні 2021 року став єдиним власником оператора та орендаря Міжнародного порту Джурджулешти компанії Danube Logistics. 18 травня того року суд Молдови зареєстрував зміну власника після того, як банк купив 100% акцій групи компаній Danube Logistics.

"Згідно з договором про концесію на 99 років, Danube Logistics будує, експлуатує та розширює Джурджулештський порт. (…) З самого початку, у 1990-х роках, влада Молдови прагнула залучити іноземні інвестиції для проектування, розвитку та експлуатації проекту порту. Міжнародні інвестори володіють проектом з моменту його створення", - заявили тоді в ЄБРР.