Оператор інфраструктури залізниць Великої Британії - Network Rail - оголосив про початок кампанії з надання знижки на оплату доступу до інфраструктури для нових вантажопотоків. Протягом 6 місяців знижка буде доступна будь-якому оператору за єдиної умови - пред'явлення до перевезень обсягів вантажів за новими напрямками. Розмір знижки, в залежності від довжини та завантаження поїзда, може становити до 1000 ф. ст. на рейс в обох напрямках.

Як пише ЦТС з посиланням на zdmira, за заявою Network Rail, ця ініціатива не вплине на її фінансові результати, але може бути корисною для операторів перевезень з невеликими розмірами прибутку.

Також очікується, що ініціатива Network Rail допоможе операторам відкрити нові маршрути вантажних перевезень.

Зазначається, що у Великій Британії на державному рівні поставлене завдання до 2050 року забезпечити принаймні 75% зростання вантажних залізничних перевезень.

Адміністрація Great British Railways Transition Team (GBRTT) у 2023 році провела опитування з метою оцінки перспектив передачі вантажопотоків на залізниці. Більшість респондентів (86%) заявили про такі наміри. Майже половина опитаних (44 %) мала підприємства (кар'єри, заводи, майстерні тощо), розташовані неподалік залізниць, але не пов'язані з ними.

Учасники опитувань з тих, що ще не користуються послугами залізничного транспорту, до основних перешкод відносили брак пропускної спроможності мережі (18 %), вартісний фактор (17 %) та відсутність зв'язності (17 %).