Європарламент ухвалив оновлену програму Connecting Europe Facility та виділив нові кошти на транспортні, цифрові та енергетичні проєкти на 2021-2027 роки.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Європейського парламенту

Оновлена програма Connecting Europe Facility (CEF), узгоджена між Європарламентом та Радою ЄС у березні та вартістю 30 млрд євро на 2021-2027 роки, фінансуватиме транспортні, енергетичні та цифрові проєкти.

Це гарантує, що основні транс'європейські проєкти, такі як Rail Baltica, інфраструктура зарядки альтернативними видами палива та розгортання покриття 5G на важливих транспортних осях, будуть завершені за графіком до 2030 року.

Близько 23 млрд євро спрямовуються на транспортні проєкти, 5 млрд євро - на енергетичні проєкти та 2 млрд євро - на цифрові проєкти. Близько 10 млрд євро, виділених на транскордонні транспортні проєкти, надійдуть з Фондів згуртованості, 1,4 млрд євро буде виділено для прискорення завершення основних транскордонних залізничних проєктів, які будуть відібрані Комісією на основі конкурентоспроможності.

У цифровому секторі CEF підтримуватиме розвиток проєктів, що становлять спільний інтерес, таких як безпечні та захищені цифрові мережі з дуже високою пропускною здатністю та системи 5G, а також цифровізацію транспортних та енергетичних мереж.

Європарламент також схвалив нові узгоджені з Радою ЄС правила Транс'європейської мережі (TEN-T), які спрощують процедури надання дозволів для проєктів TEN-T з метою полегшення їх завершення. Держави-члени повинні будуть призначити контактну особу для кожного проєкту та забезпечити, щоб отримання дозволу на його запуск не тривало довше чотирьох років.

Нагадаємо, 22 грудня 2023 року між Україною та Європейським Союзом було підписано Порозуміння високого рівня про поширення індикативних мап Транс’європейської транспортної мережі в Україні (TEN-T), що забезпечить включення до TEN-T нових маршрутів, які ведуть до кордонів з країнами-членами Європейського Союзу, а також до Республіки Молдова. 

Включення маршрутів до мап TEN-T забезпечує доступ до фінансових інструментів ЄС для реалізації інфраструктурних проєктів на відповідних ділянках, зокрема, в рамках фінансового інструменту Європейського Союзу "Механізм "Сполучення Європи" (CEF - Connecting Europe Facility), що стане ключовим для покращення транспортного сполучення з Європейським Союзом шляхом включення України в транс’європейські мережі. 

Також 6 червня 2023 року у м. Львів було укладено відповідну Угоду між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України у програмі ЄС "Механізм "Сполучення Європи", що дозволить залучати фінансування ЄС для розвитку транспортних артерій та підтримки стійких транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.