Сьогодні, 22 грудня, Україна та Європейський Союз підписали Порозуміння високого рівня, яке затверджує прийнятність для обох сторін оновлених  індикативних мап Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) - автомобільних та залізничних шляхів.

Як пише ЦТС, про це повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. Остаточно оновлені індикативні мапи будуть схвалені ЄС у квітні 2024 разом з оновленням відповідного Регламенту.

У відомстві пояснили, що в контексті України оновлення індикативних мап Транс'європейської транспортної мережі спрямоване на:

- включення до TEN-T нових маршрутів, які ведуть до кордону з Польщею та Молдовою, які були визначені пріоритетними для розвитку залізничного сполучення з ЄС із застосуванням колії європейського стандарту 1435 мм, зокрема ділянки Львів - Рава-Руська - Люблін.

Також йдеться про наступні маршрути:

- Одеса-Березино-Басарабяска (на Кишинів та Рені, Республіка Молдова);

- Житомир-Вінниця-Ямпіль (на Ришикани, Республіка Молдова);

- Чоп-Ужгород-Самбір-Львів;

- Красноград-Полтава, Красноград-Харків, Красноград-Дніпро.

Оновлення індикативних мап TEN-T крім того передбачає пониження в статусі маршрутів, які ведуть до кордону з країнами-агресорами (раніше Єврокомісія виключила з мережі TEN-T російські та білоруські маршрути, а також понизила в статусі маршрути на території ЄС на стиках з рф і білоруссю).

Зазначається, що приєднання нових українських маршрутів надасть можливість залучення фінансування ЄС, зокрема грантів Європейської Комісії у рамках інструменту CEF - Connecting Europe Facility - для реалізації інфраструктурних проектів, спрямованих на розвиток Транс'європейської транспортної мережі на території України. Адже вимогою для відбору таких проектів є їхнє розташування на мережі TEN-T.

Відповідна угода сьогодні була також підписана між ЄС і Молдовою.

"Сьогоднішні домовленості на високому рівні є ще одним ключовим кроком на шляху до зближення України та Молдови з нашим спільним ринком. Продовживши чотири європейські транспортні коридори в Україну та Молдову, ми зміцнюємо транспортне сполучення в регіоні та з ЄС. Обидві країни тепер можуть подати заявку на фінансування інфраструктури CEF для проектів уздовж цих коридорів", - прокоментувала єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян.

Раніше ЦТС писав, що депутати Європарламенту погодили оновлені керівні принципи для Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) задля прискорення реалізації великомасштабних проектів до 2030 року. Керівні принципи є планом розвитку мережі залізниць і автомобільних доріг, внутрішніх водних шляхів і каботажних морських шляхів на території ЄС. Згідно з документом, ЄС бере на себе зобов'язання завершити великі проекти транспортної інфраструктури на основі базової мережі TEN-T до кінця 2030 року та комплексної мережі до кінця 2050 року.

Screenshot - 22_12_2023 , 17_29_15

Screenshot - 22_12_2023 , 17_30_00

Screenshot - 22_12_2023 , 17_30_35