В Головному управлінні розвідки Міністерства оборони дотримуються думки, що росіяни не встигнуть до кінця 2024 року побудувати залізницю вздовж Азовського моря на окупованих українських територіях, яку вони мають намір прокласти з Ростова-на-Дону до Криму.

Відповідний коментар ЦТС отримав від ГУР в рамках підготовки матеріалу "З Ростова до Криму. Як росіяни розбудовують логістичний коридор через окуповане українське Приазов'я".

"Станом на кінець травня 2024 року фіксується проведення підготовчих робіт (формування земляного полотна, укладання щебеневого баласту, ремонт/будівництво мостових залізничних переходів тощо) для прокладання залізничних колій на двох ділянках залізничного маршруту, який противник планує побудувати на ТОТ України вздовж узбережжя Азовського моря", - відзначили в ГУР.

При цьому в розвідці зауважили, що "поширена у низці російських ЗМІ інформація про наміри Кремля завершити будівництво зазначеного залізничного маршруту до кінця 2024 року вважається вкрай малоймовірною".

Нова залізниця потрібна росіянам для того, аби створити альтернативу Керченському мосту у постачаннях свого окупаційного військового угруповання в Україні, а також для вивезення крадених українських вантажів. Її маршрут має пройти вздовж узбережжя Азовського моря від Ростова-на-Дону до Таганрогу через Маріуполь, Бердянськ, Якимівку з виходом до Джанкоя у окупованому Криму.

806fac1b95033a27feba990a67b92f18

Один з керманичів окупаційної залізничної адміністрації в Донецькій області в березні повідомляв, що росіяни вже проклали ділянку завдовжки 63 км вздовж узбережжя Азовського моря. З 15 березня по ній начебто почали курсувати вантажні поїзди. Це був перший етап проекту.

1068

Паралельно на початку 2024 року росіяни розпочали будівельні роботи на напрямку Маріуполь-Бердянськ-Якимівка.

Матеріал підготовлений в рамках співпраці з порталом Russia Theft Watch, започаткованого Ініціативою з вивчення російського піратства (ISRP) в Чорному та Азовському морях, який фіксує розкрадання українських активів і вантажів з окупованих росіянами портів і тимчасово непідконтрольних Україні територій.