Росія має намір до кінця 2024 року запустити рух залізницею, яка пролягатиме тимчасово окупованими територіями Донецької, Запорізької, Херсонської областей, та має з’єднати Ростов-на-Дону і окупований Крим.

Як передає ЦТС, про це заявляють ставленики росіян в керівництві окупованої частини Донецької області.

Зокрема, один з керманичів окупаційної залізничної адміністрації в регіоні повідомив, що роботи з відновлення магістралі та будівництва нової гілки розпочали у вересні 2023 року. За цей час проклали ділянку завдовжки 63 км та відновили 140 км колій. Нова ділянка прокладена вздовж узбережжя Азовського моря. З 15 березня по ній начебто почали курсувати вантажні поїзди. Це був перший етап проєкту.

Screenshot - 20_03_2024 , 14_09_29Скріншот відео

Ще два етапи окупанти планують завершити до кінця 2024 року. Вони передбачають прокладання тупиків та розв'язок, зведення приміщення для чергових на станціях та низку інших робіт. Основним призначенням залізниці має стати її альтернатива Керченському мосту.

Зазначимо, що в лютому повідомлялося про початок будівництва росіянами ділянки нової залізниці від Маріуполя у бік Криму. На той момент йшлося про укладання земляних насипів. Інформація була отримана на основі супутникових знімків.