Міжнародний аеропорт Бориспіль звернувся до Кабміну з проханням розглянути надання йому матеріальної допомоги за рахунок коштів державного підприємства "Морський торговельний порт Південний", що виділяється на зворотній основі.

Як пише ЦТС, так в пресслужбі аеропорту прокоментували оприлюднену напередодні нардепом Олексієм Гончаренком інформацію про те, що КМУ має намір перенаправити 250 млн грн від портового підприємства столичному аеропорту.

"Вичерпавши власні резерви за більш як два роки війни, у найбільш критичний момент для свого існування аеропорт звернувся до свого власника - держави в особі Міністерства інфраструктури та Кабінету міністрів з проханням знайти фінансування з альтернативних джерел для збереження аеропорту. Одним із можливих рішень розглядається надання матеріальної допомоги (позики) на зворотній основі від іншого державного підприємства - ДП "Морський торговельний порт Південний", - повідомили в МА Бориспіль агентству Інтерфакс-Україна.

В авіапідприємстві зазначили, що на сьогоднішній день 2,3 тис. співробітників аеропорту перебувають у простої, а 750 - на ротаційній основі працюють щодня. Підприємство протягом повномасштабної війни продовжувало сплачувати податки до держбюджету, перерахувавши у 2022-2023 рр. понад 500 млн грн. Відзначається, що в аеропорту за останні два роки було впроваджено масштабну програму зменшення витрат. При цьому підприємство продовжує вносити оплату за комунальні платежі, збереження державного майна аеропорту та орендарів, витрати на охорону та технічне обслуговування аеродромів, терміналів, техніки та обладнання. Крім того, велика кількість повітряних суден, що зберігаються в аеропорту, вимагають технічного обслуговування та підтримки льотної придатності.

Щодо припущень щодо "сумнівних" витрат, у МА Бориспіль запевнили в прозорості витрачання коштів, заявивши, що всі закупівлі відбуваються на платформі Prozorro.

Раніше народний депутат України Олексій Гончаренко заявив, що 250 млн грн - "це гроші, які порт мав інвестувати в розвиток інфраструктури, що збільшило б його здатність перевалювати вантажі з України".

"Наші порти сьогодні - це фундаментальна основа економіки. Без портів ми би вже не мали грошей на оборону, бо велика торгівля йде морем. Розвиток же портів надасть мільярди додаткових надходжень", - зауважив нардеп.