"Контейнерний термінал Мостиська" на сьогодні щотижня відправляє три регулярні контрейлерні потяги до ЄС, зокрема, до Німеччини. Також автомобільні напівпричепи перевантажуються на підприємстві і в зворотному напрямку - для українських замовників.

ЦТС отримав відео від "Контейнерного терміналу Мостиська", на якому видно, як саме організований процес перевантаження напівпричепів.

Для цього використовуються річстакери, обладнані спеціальними довгими захватами - комбіспредерами. Комбіспредер застосовується для захвату та переміщення спеціалізованого напівпричепа або спеціалізованого лотку, у якому розташований напівпричеп. Якщо напівпричеп або лоток не обладнані кріпленням під комбіспредер, як видно з відео, також є можливість його встановлення у спеціальний металічний лоток, а замість комбіспредеру для захвату та переміщення використовуються траверси на річстакері, які кріплється до малих металевих траверс, розміщених під кожну колісну пару причепу.

Як пояснили на терміналі в коментарі ЦТС, роз’єми R2L австрійського виробництва використовуються під час перевезень на платформах з європейською шириною колії 1435 мм. В ЄС контрейлерні перевезення є поширеною практикою, тож, там вже тривалий час використовують такі металеві роз’єми, на які (залежно від розміру) можна помістити 1-2 напівпричепи, цистерни, 1-2 сідельні тягачі і т.д.

Screenshot - 11_06_2024 , 13_25_31

Траверси ж застосовуються для перевезень на залізничних платформах у разі відсутності у напівпричепа спеціалізованих захватів.

Screenshot - 11_06_2024 , 13_26_47

При цьому, на терміналі можуть перевантажувати напівпричепи як з платформ європейської колії на українські платформи, так і з платформ на тягачі, залежно від пункту призначення.

На підприємстві акцентували, що на сьогодні це єдиний термінал в Україні, звідки контрейлерні поїзди вже відправляються на регулярній основі. Щомісячно це близько 120 напівпричепів у імпорті та стільки ж у експорті. А, у разі потреби, кількість таких поїздів може бути збільшена.