Російські окупанти продовжують незаконно вивозити з портів Бердянськ і Маріуполь зернові культури (не менше 50%), металургійну, хімічну продукцію та білу глину (каолін) з Полозького родовища, пише ЦТС.

Це продукція яку росіяни вивозять з окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонських областей. Металургійна продукція та каолін транспортуються до рф. Про це йдеться в публікації "З Ростова до Криму. Як росіяни розбудовують логістичний коридор через окуповане українське Приазов'я",

Інформацію підтвердив для ЦТС співрозмовник Головного управління розвідки: "Станом на кінець травня 2024 року окупанти використовували захоплену інфраструктуру українських морських портів у містах Бердянськ і Маріуполь. Через зазначені порти здійснюється незаконне вивезення зернових, зібраних на полях тимчасово окупованих територій України. З цією метою окупанти відновили зернові елеватори та провели днопоглиблювальні роботи у зазначених портах. З порту міста Маріуполь фіксувалось вивезення продукції (листовий прокат) з металургійного комбінату “Азовсталь".

Судна із зерновими вантажами прямують до російських портів, де перевантажуються і вже під "зручними прапорами" зерно з країни-агресора відправляють на ринки країн Африки та Близького Сходу. 

В коментарі ЦТС директор Маріупольського морського торгового порту Ігор Барський розповів: "Окупанти намагаються всіляко відновити пошкоджену інфраструктуру порту та використовувати у своїх цілях. Порт, як і місто в цілому, суттєво постраждав від обстрілів і бомбардувань. Окупантам вдалось розчистити територію від наслідків руйнувань, відновити ключові під’їзні автомаршрути та залізничні колії. Вони також відновили електропостачання. З водопроводом складніше. Перевантажувальна техніка також частково відновлена, але не вся. Стан причалів задовільний".

За його інформацією, зараз в окупованому порту працює близько 500 осіб. Так званий директор порту - росіянин, якого поставили окупанти.

Матеріал підготовлений в рамках співпраці з порталом Russia Theft Watch, започаткованого Ініціативою з вивчення російського піратства (ISRP) в Чорному та Азовському морях, який фіксує розкрадання українських активів і вантажів з окупованих росіянами портів і тимчасово непідконтрольних Україні територій.