На летовищі російського міста Улан-Уде під час зльоту спалахнув вантажний літак Ту-204 авіаперевізника "Аеростар".

Про це пише ЦТС з посиланням на Baza.

Літак мав виконати рейс з Улан-Уде до Чжанчжоу, проте через кілька хвилин після зльоту на борту Ту-204 спалахнув лівий двигун.

Пілоти доповіли в аеропорт, після чого скинули паливо і почали посадку. 

Нагадаємо, ЦТС писав, що упродовж січня 2023 року в цивільній авіації росії було зафіксовано 185 авіапригод. Близько третини кваліфіковано як інциденти різного рівня небезпеки. Лідером став російський ближньомагістральний літак Superjet - 34 проблемні випадки.

За перших 9 місяців 2023 року у рф задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків. За аналогічний період 2022 року зафіксовано 50 таких інцидентів. Зростання небезпеки польотів в росії зросло втричі.

Найбільш проблемними місцями російської авіації залишаються двигуни та шасі, а також інші важливі елементи: гідросистеми, закрилки та програмне забезпечення. Держава-агресор росія має серйозні труднощі з обслуговуванням бортів із великим нальотом. Через брак потужностей та спеціалістів у рф намагаються переорієнтувати обслуговування літаків на Іран, де відповідні роботи здійснюють "кустарно"- без відповідної сертифікації.

Гострий дефіцит запчастин призвів до так званого "авіаканібалізму", коли одні літаки розбирають для ремонту інших.  Згідно з оцінкою наявних даних до середини 2023 року в рф пустили на "донорство" понад 35% повітряних суден.

Більшість радянських літаків Ан-2, станом на зараз, не можуть відірватись від землі, оскільки двигуни до них вироблялись у Польщі, але через санкції їхнє постачання припинене. Лише впродовж січня 2023 року серед 220  суден Airbus, що є в росії, зафіксовано 19 різних відмов. Зокрема, у в 9-ти літаках, які використовує "Аерофлот", зафіксовано 17 випадків задимлення.

З 230 літаків Boeing, які використовуються в росії, зафіксовано 33 технічні відмови тих чи інших систем літака. Не витримав умов російської експлуатації кожен сьомий бразильський Embraer, а їх в рф налічується 21.