Вчені Копенгагенського університету у співпраці науковцями з Інституту Нільса Бора та Департаменту математичних наук університету в Копенгагені дійшли висновку, що у середині цього століття може статися крах течій Атлантичного океану, що спричинить погодні зміни у різних регіонах планети.

Про це пише ЦТС з посиланням на Українську правду. 

Важливі океанські течії перерозподіляють тепло, холод та опади між тропіками та північними частинами Атлантики. Але вони можуть перестати працювати вже у 2060 році. Це відбудеться за умови, якщо поточний рівень викидів парникових газів не зменшиться.

Вчені використали сучасні статитистичні інструменти та дані про температуру океану за останні 150 років та дійшли висновку, що після зникнення течій на Європу очікує холодніше майбутнє. Вдалося з’ясувати, що океанська течія, відома як термогалінна циркуляція або Атлантична меридіональна обертальна циркуляція (АМОС) впаде з 95% вірогідністю між 2025 і 2095 роком.

Найімовірніший сценарій - через 34 роки, у 2057 році. Це спричинить потепління в тропіках і посилення штормів у регіоні Північної Атлантики.

"Зникнення течії може мати дуже серйозні наслідки для клімату Землі, наприклад, змінивши спосіб розподілу тепла та опадів у всьому світі. Хоча похолодання в Європі може здатися менш серйозним, оскільки земна куля в цілому стає теплішою, а хвилі спеки виникають частіше. Це зникнення сприятиме посиленню потепління в тропіках, де підвищення температури вже спричинило складні умови життя", - зазначив  професор Пітер Дітлевсен з Інституту Нільса Бора.

Він також додав, що цей результат підкреслює необхідність скорочення глобальних викидів парникових газів.

Нагадаємо, у 2016 році у північній частині Атлантичного океану було зафіксовано утворення рекордної за висотою хвилі, яка сягала 19 метрів. Вона була спричинена не природним катаклізмом, а проходженням холодного фронту через цей район. А у Південній півкулі у 2018 році новозеландські вчені зафіксували рекордну хвилю, висота якої досягла 23,8 м.