Голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко повідомив, що держпідприємство працює з судновласниками, чиї судна наразі знаходяться в акваторії Каховського водосховища - це близько 50 суден - та сприяє у забезпеченні їх передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз, пише ЦТС.

"Такий терористичний акт рф матиме катастрофічні наслідки для всього регіону в цілому та майбутнього відновлення судноплавства зокрема. Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден. Крім того, поступають повідомлення про потрапляння у воду значної кількості мастила та інших небезпечних та забруднюючих речовин, а також нерозірваних мін та боєприпасів", - підкреслив він.

Ігнатенко зазначив, що за Дніпрогесом річка Дніпро залишиться судноплавною. Нижче - ще тривалий час ні. Після падіння рівня води судна там опиняться на мілині, а це може загрожувати розливом пально-мастильних матеріалів.

"Річка Дніпро - основна артерія річкового судноплавства України. А Каховський шлюз був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі суда в бік відкритого моря. Фактично нам перекрили ворота для українського експорту. Але зараз ми маємо проблеми й вище за течією. Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. Допустимий рівень на нижньому бьєфі Запорізького шлюзу - 14 м, сьогодні на ранок фіксували 16 м. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі", - додав він. 

Голова Адміністрації судноплавства повідомив, що катери, які є в держпідприємства, запропонували Херсонській ОВА для допомоги. Також у Адміністрації судноплавства є мобільні лабораторії, які вже їдуть на Херсонщину з Одеси разом з персоналом та відслідковатимуть ступінь забрудненості середовища. Також, відслідковується ситуаця в Миколаєві - рівень води там виріс на 1 метр.

Відомо, що в зоні можливого затоплення понад 80 населених пунктів, при цьому максимальні наслідки теракту будуть через 3-5 днів. Збитки лише водним ресурсом, за попередніми даними, склали вже 2 млрд грн.

В "Укргідроенерго" кажуть, що на відновлення дамби знадобиться 5 років а коштувати це близько 1 млрд доларів, оскільки мова йде не тільки про встановлення нових гідроагрегатів, а про відновлення цілісності величезної греблі. 

З ініціативи Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України Урядом вже виділено 1,5 млрд грн на будівництво магістральних водогонів на півдні України. Завдяки цим водогонам планується забезпечити централізоване водопостачання до тих населених пунктів, у яких виникли проблеми з водопостачанням через підрив Каховської ГЕС. 845 млн грн виділено Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях для забезпечення населення питною водою.

Читайте також Знищення росіянами Каховської ГЕС: Наслідки для судноплавства на Дніпрі