Вночі 6 червня російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано.

Про це пише ЦТС з посиланням на "Укргідроенерго".

Станція відновленню не підлягає.

За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж  наступних 4 днів.

Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення.

"Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники", - йдеться в повідомленні.

"Укргідроенерго" наразі продовжує аналізувати ситуацію, фахівці працюють над уточненням масштабів руйнування, швидкості та обсягів води.

Президент України Володимир Зеленський скликав Раду національної безпеки та оборони України. 

"Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку", - заявив він.

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що вже йде робота з евакуації жителів районів підтоплення. "Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва. Оцінюємо наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції. Через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена", - підкреслив він.

Він додав, що руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави. "Світ має відреагувати. Але не просто словами, а діями. росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи", - підсумував він.

Окрім екологічного, економічного та гуманітарного лиха, руйнування дамби Каховської ГЕС означає також втрату головного річкового транспортного маршруту для України. Адже навіть після припинення війни річкові судна не зможуть подолати цю перешкоду ні в північному напрямку, ні в напрямку портів Чорного моря.