Першу ланку магістрального водогону, що має забезпечити водою міста і райони декількох областей, які постраждали внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, планують запустити у серпні 2023 року.

Як пише ЦТС, про це повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Через підрив греблі Каховської ГЕС близько мільйона українців мають перебої з водопостачанням, в деяких населених пунктах воду підвозять цистернами, питну доводиться купувати в пляшках", - зазначив він.

Зараз 24/7 будується промисловий водогон з трьох ланок загальною протяжністю 150 км.

Перша ланка забезпечить водою жителів Кривого рогу та сусідніх громад.

Посадовець підкреслив, що промисловий водогін - це складний проект одразу по декількох параметрах, у першу чергу, інженерне рішення, фактично водогін будується "з нуля". 

"Будівництво водогону вимагає великої кількості ресурсів та обладнання. Ми вже законтрактували всіх українських виробників пластикових труб великого діаметра, а також забронювали під проект всі доступні на сьогодні насосні станції великої потужності. Виробництво такого рівня обладнання триває 7-12 місяців, ми не маємо стільки часу. Переконуємо світових виробників віддати нам обладнання позачергово. А головний виклик - це дуже стислі строки реалізації. Завдання - запустити першу ланку вже наприкінці серпня", - підсумував Кубраков.