В Міністерстві економіки України заявили, що ціна будівництва нової Каховської ГЕС може коштувати близько 1 млрд доларів, оскільки мова йде не тільки про встановлення нових гідроагрегатів, а про відновлення цілісності величезної греблі, пише ЦТС.

"Вкотре росія довела всьому світу, що вона терористична держава, адже підрив Каховської ГЕС притягне за собою екологічні, економічні наслідки, велику загрозу для радіаційної та харчової безпеки. Ціна будівництва нової ГЕС може коштувати близько 1 млрд доларів. Лише на відновлення дамби піде щонайменше п’ять років і кумулятивний ефект гуманітарних та екологічних наслідків підриву буде лише наростати", - зазначила перший віцеперм’єр-міністр України - міністр економіки України Юлія Свириденко.

У відомстві підкреслили, що Україна попереджала світову спільноту про загрозу трагедії ще восени минулого 2022 року. 

"Світова спільнота має діяти максимально жорстко щодо росії. Зараз Україні потрібна якомога швидша допомога у мінімізації та ліквідації наслідків підриву в інтересах усього людства. Перш за все йдеться про демонтування та будівництво з нуля цілого комплексу нової ГЕС. За попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції збитки водним ресурсам завдано на 2 млрд грн. Сума тільки збільшуватиметься", - наголосила Свириденко.

Наразі вже створено штаб із ліквідації наслідків підриву росією Каховської ГЕС.

Читайте також Знищення росіянами Каховської ГЕС: Наслідки для судноплавства на Дніпрі