Президент України Володимир Зеленський заявив, що росіяни замінували дамбу та агрегати Каховської гідроелектростанції та планують вчинити теракт під фальшивим прапором, пише ЦТС.

"Ми маємо інформацію, що російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції. Це один з великих енергообʼєктів. Дамба цієї ГЕС утримує обсяг близько 18 мільйонів кубічних метрів води. Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном. Сотні тисяч людей можуть постраждати", - заявив він.

Президент підкреслив, що може бути зруйноване забезпечення водою значної частини півдня України.

"Цей російський теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження - вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища. Навіть робота каналу, який побудований для постачання води в Крим і про який періодично нібито "печуться" у москві, буде повністю зруйнована. Ось це - справжнє ставлення росії до нашого українського Криму. А загалом руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки одного цього російського теракту можуть стати такими, що його називатимуть історичною катастрофою", - додав Зеленський.

Він зазначив, що за наявною інформацією, росія вже підготувала все, щоб здійснити цей теракт. "Українських працівників викинули з Каховської станції - там тільки російські громадяни. Вони повністю контролюють станцію. Треба негайно діяти, щоб росія не мала змоги реалізувати цю катастрофу", - сказав президент.

Зеленський також заявив, що потрібно відправити міжнародну спостережну місію на Каховську ГЕС та повернути туди український персонал і забезпечити негайне й професійне розмінування агрегатів і дамби.

"Росія робить це, щоб влаштувати чергову операцію під фальшивим прапором - здійснити теракт і звинуватити в цьому Україну. Але ми з вами знаємо, у чому правда. Ми знаємо, що цю територію контролюють окупанти і на що вони вже були здатні. Вони самі ні перед чим не зупиняться. Але ми з вами можемо їх зупинити. Можемо зупинити настання катастрофічних наслідків", - підсумував президент.