В березні Туреччина раптово припинила транзит підсанкційних товарів до росії.

Як пише ЦТС з посиланням на Bloomberg, уряд Туреччини наказав припинити транзит таких товарів територією Туреччини з 1 березня відповідно до санкцій, запроваджених Заходом через війну, яку рф розпочала проти України.

"Система оформлення вантажів у Туреччині просто перестала працювати", - скаржаться в одній з московських компаній з доставки, митного оформлення та вантажних перевезень, яка працює через Туреччину.

Як відзначає Bloomberg, Туреччина стала одним із притулків для російського капіталу та хабом для постачання російських товарів в умовах санкцій. Експорт Туреччини до росії зріс до 9,3 млрд дол. у 2022 році з 5,8 млрд дол. роком раніше.

Нинішня позиція Туреччини пов'язана з розширенням ЄС санкцій проти росії, заявив Мустафа Бояджиоглу, головний виконавчий директор стамбульської митної брокерської компанії Subasi, підтверджуючи блокування транзиту. Він сказав, що не було ні офіційного оголошення, ні перехідного періоду, що викликало плутанину серед компаній.

Як раніше писав ЦТС, не дивлячись на західні санкції і обмеження, російські автоперевізники за підсумками 2022 року наростили обсяги міжнародних перевезень. Компенсувати втрати на європейському напрямку їм вдалося у другому півріччі передусім завдяки Китаю і Туреччині.

Також в 2022 році росія в 3,3 рази збільшила експорт борошна. Одним з лідерів серед імпортерів цього товару стала Туреччина з часткою у 10,5%.