Місяць тому Литва посилила заходи контролю за зерном, яке ввозиться на територію країни з росії та білорусі. Дане обмеження майже зупинило імпорт зернових вантажів з країни-агресора до Литви, разом з тим значно збільшився їхній транзит до інших країн ЄС.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, відповідні дані оприлюднила Державна продовольчо-ветеринарна служба Литви.

Зазначається, що з 18 березня Литва перевіряє кожен вагон чи транспортний засіб із зерном, який везуть із росії та білорусі, контролює походження зерна та, як і раніше, визначає, чи немає в партіях зерна, призначених для ринку ЄС, заборонених домішок.

"Після 18 березня ми спостерігаємо скорочення імпорту з росії та білорусі до Литви на 95%, але ми спостерігаємо (збільшення) ввезення до Литви для імпорту до інших країн ЄС", - відзначила директор згаданої служби Аудроне Мікалаускене.

За її словами, якщо з 1 січня по 18 березня поточного року через Литву було перевезено 184 партії зерна на ринки Німеччини, Данії, Франції, Бельгії, Чехії та інших країн ЄС, то з 18 березня по 16 квітня - вже 317 партій. Лише минулого тижня через порт Клайпеда було перевезено 25 партій зерна, призначених для ринку Німеччини.

Раніше ЦТС писав, що сусідня Польща за 2023 рік імпортувала з росії товарів на 2,6 млрд доларів, а з білорусі - на 450 млн доларів. Імпорт з росії в Польщу аграрної продукції сягнув 117 млн доларів  та перевищив рівень 2021 року.

В березні 2024 року Литва, Латвія, Естонія, Польща та Чехія закликали Європейську комісію заборонити імпорт зерна з росії та білорусі до країн ЄС. Звернення міністрів сільського господарства названих держав було ініційоване Литвою.