Україна не планує продовжувати чинний контракт або підписувати новий із "Газпромом" щодо транзиту російського газу територією України до країн ЄС. Однак продовження такого транзиту через вітчизняну газотранспортну систему (ГТС) можливе за ініціативи з боку країн Європейського Союзу.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це сьогодні, 4 березня, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції в Києві.

"Ми, зрозуміло, не плануємо переговорів із країною-агресором про те, щоб продовжувати (транзитний контракт - ред.) і ставити свої підписи під угодою, але ми мали неодноразові переговори з європейськими лідерами на базі Єврокомісії. Якщо європейські країни виступлять або консорціумом, або хтось із європейських партнерів виступить транзитером уже свого газу - ми готові таку послугу надавати. Тут ініціатива на боці ЄС і наших європейських партнерів", - сказав очільник українського уряду.

При цьому, за словами прем'єра, ГТС України готова функціонувати і без здійснення транзиту російського природного газу.

В свою чергу, в ЄС говорять, що не мають наміру вести переговори щодо транзиту російського газу через ГТС України. В Єврокомісії відзначили, що метою є остаточне позбавлення залежності європейських країн від газу з росії.

"Я була дуже чіткою у цьому та донесла це послання до наших українських партнерів, що Європейська комісія не буде долучатися до (переговорів) з росією, як робила це п’ять років тому, коли була погоджена тристороння угода з транзиту газу. Навпаки, відповідно до нашого плану RePowerUE, ми маємо позбутися російського газу найпізніше до 2027 року. Ми інтенсивно працюємо, щоб надати країнами альтернативні шляхи постачання та альтернативних постачальників, і водночас - для підтримки України, для її кращої інтеграції  в енергетичний ринок ЄС", - заявила також сьогодні у Брюсселі Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, яку цитує Укрінформ.

"Ми успішно пройшли черговий опалювальний сезон, тож зараз вже час починати готуватися до наступної зими. Ми обговоримо прогнози щодо (динаміки) газового ринку, а також вплив зупинки транзиту російського газу через Україну", - сказала єврокомісар.

Вона висловила сподівання, що міністри країн ЄС зможуть погодити продовження заходів із заощадження газу та шляхи подальшого скорочення обсягів експорту російського LNG (скрапленого газу) до європейських країн.

Відзначимо, що транзит російського природного газу через газотранспортну систему України в 2023 році знизився на 28,4% (на 5 млрд 812,6 млн куб. м) порівняно з 2022 роком - до 14 млрд 646,6 млн куб. м. Дія угоди з російським "Газпромом" щодо транзиту закінчується в грудні 2024 року.