В 2022 році росія в 3,3 раз збільшила експорт борошна, досягнувши рекордного показника в 875 тис. тонн пшеничного борошна проти 259 тис. тонн в 2021 році.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, такі попередні дані озвучив російський Інститут кон’юнктури аграрного ринку.

Одним з факторів такого різкого зростання росіяни назвали те, що "Україна різко скоротила експорт борошна, що сприяє збільшенню постачання (росією) як країнам - традиційним імпортерам російського борошна, так і на нові ринки".

За словами заступниці директора згаданого інституту Ірини Глазунової, в 2022 році радикально змінилися склад і ринкові частки імпортерів російської пшеничного борошна. Лідируючі позиції зайняли Ірак з часткою 21,7%, потім йдуть Афганістан (16,9%) і Туреччина (10,5%).

Як відомо, ще з середини лютого поточного року російський флот у Чорному морі почав блокувати роботу українських портів, через який йшла левова доля експорту вітчизняної агропродукції. Після початку повномасштабного російського військового вторгнення роботу українських морських портів було зупинено. Частково відновити діяльність портів Одеса, Південний та Чорноморськ вдалося лише з серпня в рамках зернової ініціативи. Однак російські представники всіляко перешкоджають роботі зернового коридору, зокрема, затягуючи перевірки суден і штучно створюючи черги біля Босфору.

Таким чином, блокуючи український морський експорт, росіяни не лише шантажують світ інфляцією на продукти харчування та загрозою голоду, але і створюють умови для отримання рекордних прибутків власними виробниками, як у випадку з борошном.