Євросоюз розпочав роботу над наступним, чотирнадцятим пакетом санкцій проти росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це повідомив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Він припустив, що 14-ий пакет санкцій має бути ухвалений навесні.

"Він, ймовірно, міститиме широкий перелік обмежувальних заходів із сильним акцентом на боротьбу з ухилянням - наприклад у морському секторі, оскільки росія продовжує намагатися порушувати стелю цін на експорт нафти",  - відзначив Домбровскіс.

Він додав, що Єврокомісія вивчає способи протидіяти обходу санкцій через дочірні компанії західних країн, які працюють за межами Європи.

Раніше повідомлялося, що морські відправки нафти з росії підскочили в останній тиждень березня до 3,74 млн барелів на день - найвищого рівня від початку 2024 року. Зростання постачань допомогло збільшити надходження країни-агресора від нафти, незважаючи на програму санкцій, спрямовану на обмеження можливості кремля фінансувати розв'язану ним повномасштабну війну в Україні.

Також ЦТС писав, що з моменту запровадження механізму ЄС щодо обмеження цін на російську нафту, що перевозиться морем, у грудні 2022 року і до кінця лютого поточного року до портів та рейдових перевалок в країнах ЄС з російських портів Чорного моря було доставлено близько 11,4 млн тонн (або 82,9 млн барелів) російської сирої нафти. Ще 10,6 млн т росіяни направили з Чорного моря до ЄС у вигляді нафтопродуктів.

Крім того, нагадаємо, що російські порти Азово-Чорноморського басейну, на які припадає третина всієї перевалки рф, перевантажили в 2023 році 291,4 млн т вантажів, що на 10,4% більше показника 2022 року (263,6 млн т). Для порівняння, в 2021 році відповідний показник складав 256,8 млн т, в 2020 - 252 млн т.