Російський "Газпром" із 1 червня припинив постачання газу данській компанії Ørsted, а також британській Shell Energy Europe, яка має невеликий контракт на імпорт до Німеччини.

Про це повідомила пресслужба російської компанії, пише ЦТС, посилаючись на Лігу.

Обидві європейські компанії відмовилися платити за російський газ рублями.

Газовий контракт між Данією та росією діє до 2030 року. У 2021 році Ørsted імпортувала 1,97 млрд кубометрів російського газу, що становить близько 2/3 від загального обсягу споживання в Данії.

Данія стала п'ятою країною Євросоюзу після Польщі, Болгарії, Фінляндії та Нідерландів, яка відмовилася платити за російський газ у рублях.

Контракт Газпрому і Shell Energy Europe передбачав обсяг до 1,2 млрд кубометрів на рік. Це менше ніж 3% від довоєнного російського експорту газу в Німеччину.

Як відомо, росія вимагає від компаній із "недружніх" країн платити за газ через "Газпромбанк" із конвертацією в рублі. Крім Ørsted і Shell, від запропонованої схеми відмовилися польська PGNiG, болгарська "Булгаргаз", фінська Gasum і нідерландська GasTerra. У відповідь "Газпром" припинив постачання до цих країн.

У той же час, на початку квітня білорусь підписала зміни до договору з "Газпромом", що передбачають перехід на рублі. В середині квітня стало відомо, що Вірменія також почала платити за російський газ у рублях.

Читайте також: У росії припинився випуск касетних підшипників для вагонів