Фінська державна компанія Gasum розірвала контракт з "Газпром експортом" на постачання природного газу трубопроводом.

Як пише ЦТС, про це сьогодні, 22 травня, повідомила фінська компанія. Зазначається, що Gasum мала довгостроковий контракт на постачання природного газу через трубопровід з російським "Газпром експортом". У квітні 2022 року російська компанія пред'явила Gasum вимогу, щоб платежі, узгоджені в контракті на постачання, здійснювалися в рублях, а не в євро. Фінський оператор не прийняв цю вимогу. Крім того, між компаніями виникли значні розбіжності щодо деяких інших вимог, висунутих на основі контракту. Через ці причини Gasum передала справу до арбітражу.

Згідно з арбітражним рішенням, фінська компанія не була зобов’язана платити ні в рублях, ні через запропоновану процедуру платежу. Крім того, арбітражний суд зобов’язав Gasum і "Газпром експорт" продовжити переговори щодо двостороннього контракту для вирішення ситуації.

Наразі переговори між Gasum і "Газпром експортом" завершилися. Сторони не змогли врегулювати ситуацію у визначений арбітражним судом термін, тому Gasum 22 травня 2023 року розірвав довгостроковий контракт.

При цьому "Газпром експорт" припинив трубопровідні поставки природного газу до Фінляндії ще у травні 2022 року.

Зазначається, що розірвання стосується лише договору на постачання трубопровідного газу. Довгостроковий контракт на постачання ЗПГ, укладений Gasum з "Газпром експортом", залишається в силі.

Читайте також Польща та Данія запустили газопровід Baltic Pipe