Серед європейських компаній-покупців російського газу дев'ять відмовилися платити в рублях, тринадцять почали платити за новою схемою.

Про це йдеться у звіті KSE, на який посилається Ліга.

Серед тих, хто відмовився платити за газ рублями, - PGNiG (Польща), "Булгаргаз" (Болгарія), Gasum (Фінляндія), GasTerra (Нідерланди), Shell Energy (Німеччина), Amber Grid (Литва), Eesti gas (Естонія), JSC Conexus Baltic Grid (Латвія).

Перейшли на запропоновану РФ схему оплати газу в рублях: MVM (Угорщина), VNG, RWE, Uniper (Німеччина), Engie (Франція), Eni (Італія), OMV (Австрія), CEZ (Чехія), SPP (Словаччина), Geoplin (Словенія), DEPA Commerce, Mytilineos та Prometheus Gas (Греція).

Наприкінці березня в росії вийшов указ, згідно з яким компанії зобов'язані оплачувати поставлений природний газ у рублях. Росія зажадала від компаній відкривати в "Газпромбанку" рахунки в євро або доларах та в рублях.

Спочатку компанії платять у євро, потім обмінюють євро на рублі та кладуть їх на рублевий рахунок, а потім платять.

Європейські країни розділилися за рішеннями, як оплачувати поставлений росією газ. Єврокомісії знадобилося більше місяця, щоб уточнити, чи нова схема відповідає санкціям, але пояснення все одно не принесло 100% ясності.

У ньому сказано, що компанії можуть відкривати рахунки у євро чи доларах, але рахунки в рублях порушуватимуть санкції.

Платіжні механізми не повністю відомі громадськості, і незрозуміло, чи компанії відкривають рахунки в рублях, що, за словами Єврокомісії, означало б порушення санкцій.

За останні кілька тижнів росія припинила постачання газу до Польщі, Болгарії, Фінляндії, Нідерландів, Данії, частково - до Німеччини. 5 червня Євросоюз розробив план заміщення російського газу.

Читайте також США дали "зелене світло" на імпорт венесуельської нафти до Європи - Reuters