Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про виділення 30 млрд канадських доларів (21,8 млрд доларів) на розвиток громадського транспорту країни та створення більш привабливих умов для пасажирів, причому не лише у великих агломераціях, а й у невеликих населених пунктах.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Кошти надаються із фонду громадського транспорту Канади (Canada Public Transit Fund). Це найбільші інвестиції у пасажирський сегмент транспортної галузі за всю історію країни.

Фінансування має здійснюватися трьома способами. По-перше, через угоди, що укладаються між регіонами та міськими агломераціями (Metro-Region Agreements). У рамках цих угод 20 млрд канадських доларів підуть на створення та розвиток великих систем громадського транспорту, що об'єднують у єдине ціле провінційні поселення та міські агломерації, такі як Великий Торонто, Ванкувер, Вінніпег, Калгарі, Монреаль, Галіфакс та ін.

По-друге, передбачено базове фінансування (Baseline Funding) розвитку існуючих транспортних систем, виходячи з кількості населення, що обслуговується, і розмірів пасажиропотоку. У його рамках виділяється загалом 5 млрд канадських доларів.

І по-третє, за рахунок цільового фінансування (Targeted Funding) у розмірі 5 млрд канадських доларів намічено покращити транспортне сполучення у сільській місцевості, віддалених населених пунктах та у місцях проживання корінних народів. Також із цього джерела профінансують електрифікацію ліній громадського рейкового транспорту та організацію перевезень школярів.

Розподіл коштів на реалізацію проектів планується розпочати у 2026 році.