"АрселорМіттал Кривий Ріг" доєднується до позиції інших великих підприємств України, які раніше висловили занепокоєння щодо необґрунтовано завищеної вимоги обов’язкового імпорту електроенергії.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це йдеться в заяві компанії, яка зроблена за результатами імпорту електроенергії в травні-червні цього року.

"Цей заклик до уряду обумовлений негативними наслідками для підприємства, галузі, регіону, бюджетів різних рівнів", - йдеться в повідомленні підприємства.

Там додали, що, зважаючи на найвищі в Європі ціни на електроенергію в Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії, звідки вона імпортується, необхідність витрачати додаткові кошти на її транспортування та сплачувати мито й акцизний збір, ціна імпортної електроенергії для підприємства понад у 2 рази перевищує ціну електроенергії, яку платять його конкуренти в галузі в країнах західної Європи.

"В таких умовах подальше виробництво стає суттєво збитковим і завод не може бути конкурентоспроможними на світовому ринку металургійної продукції. Підприємство буде вимушене значно скорочувати виробництво та відправити орієнтовно 1200 співробітників у простій", - повідомляють в компанії.

Раніше "Інтерпайп" висловив занепокоєння можливими негативними наслідками від запровадження урядом України змін до Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах воєнного стану в Україні та просить Кабінет міністрів скоригувати свою постанову №611 від 30.05.2024 року.

Внесені цією постановою зміни передбачають, що промислові споживачі електричної енергії звільняються НЕК "Укренерго" від планових обмежень, якщо обсяг імпорту в їх структурі споживання становить щонайменше 80%.

Раніше цей норматив становив 30% з травня по вересень 2023 року і 50% з жовтня 2023 року по квітень 2024 року.

"Таке рішення уряду України може призвести до численних негативних наслідків для вітчизняної промисловості в цілому та "Інтерпайп Сталь" зокрема. Наразі потужність міждержавних перетинів для імпорту електричної енергії становить 1,7 ГВт, що є значно менше за потреби всього українського бізнесу. Тобто, міжнародні домовленості держави Україна не дозволяють виконувати нові правила, запроваджені Кабміном у травні", - йшлося в повідомленні виробника.