"Укрзалізниця" в рамках реалізації програми з оновлення парку локомотивів, досягла домовленості з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо виділення додатково до 300 млн євро на закупівлю вантажних електровозів.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію АТ УЗ.

Відповідний меморандум між "Укрзалізницею", ЄБРР та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури підписано в Берліні під час Ukraine Recovery Conference.

Раніше в рамках проєкту грантового фінансування Світового банку "Відновлення критично важливої логістичної інфраструктури та мережевого сполучення (RELINC)" "Укрзалізниці" було підтверджено виділення 190 млн доларів.

"Питання оновлення парку локомотивів для "Укрзалізниці" є критичним та надважливим. Колаборація Світового банку та ЄБРР - приклад того, як одні з найбільших міжнародних фінансових інституцій об’єднали зусилля в рамках реалізації такого масштабного проєкту. Отримання нових та високотехнологічних електровозів значно підвищить ефективність вантажних перевезень", - наголосив голова правління АТ УЗ Євген Лященко.

Також сторони домовилися провести передінвестиційний технічний, екологічний, соціальний, фінансовий та економічний аналіз проєкту.

В рамках проєкту грантового фінансування Світового банку "Відновлення критично важливої логістичної інфраструктури та мережевого сполучення (RELINC)" та за урахуванням цільового кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку планується придбати до 80 сучасних вантажних електровозів. Відповідна закупівля вже опублікована на порталі тендерів ЄБРР.

Тендерними вимогами передбачено, що переможець, окрім постачання локомотивів, має створити на території України умови для обслуговування та гарантійного ремонту нового тягового рухомого складу.

"Це еволюційний крок у підході до оновлення парку, адже компанія не лише купує техніку, а й змінює підхід до її обслуговування. Також це дозволить максимально локалізувати в Україні потужності для обслуговуванню й ремонту локомотивів", - зазначили в УЗ.

Нагадаємо, в травні 2024 року УЗ оголосила тендер на закупівлю електровозів. Залежно від наявності фінансування, планувалася закупівля 30 або 80 електровозів.

Потенційний постачальник мав розробити та запропонувати "Укрзалізниці" двосистемні електровози (постійного/змінного струму), у тому числі 25 кВ, з максимальною експлуатаційною швидкістю до 120 км/год. Також необхідно буде провести навчання персоналу АТ УЗ для управління локомотивами.

Учасники торгів мали подати два різні варіанти тендерної пропозиції: на 30 локомотивів та на 80 локомотивів. Залежно від наявності фінансування, контракт буде присуджено учаснику, який запропонує найвигідніший варіант пропозиції, у такий спосіб: або 80 локомотивів - у двох окремих контрактах на 30 і 50 локомотивів, що буде профінансовано за рахунок гранту Світового банку та кредиту ЄБРР; або 30 локомотивів за одним контрактом, що фінансуватиметься за рахунок надходжень лише від Світового банку.