АТ "Укрзалізниця" планує придбати 80 електричних локомотивів.

Як передає ЦТС, це витікає з оголошення, опублікованого сьогодні, 23 травня, на порталі тендерів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Тендер проводиться на майданчику ЄБРР у рамках проекту Світового банку "Відновлення критично важливої логістичної інфраструктури та мережевого сполучення (RELINC)".

Потенційний постачальник має розробити та запропонувати "Укрзалізниці" двосистемні електровози (постійного/змінного струму), у тому числі 25 кВ, з максимальною експлуатаційною швидкістю до 120 км/год. Також необхідно буде провести навчання персоналу АТ УЗ для управління локомотивами.

Заявки на тендер прийматимуть до 22 липня 2024 року.

Як зазначено на порталі Світового банку, АТ УЗ подала заявку на отримання фінансування від Світового банку для покриття вартості проекту RELINC та має намір спрямувати частину надходжень на виплати за контрактом "Закупівля електровозів". Аналогічно УЗ подала заявку на отримання фінансування від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Також вказано, що учасники торгів мають подати два різні варіанти тендерної пропозиції: на 30 локомотивів та на 80 локомотивів. Залежно від наявності фінансування, контракт буде присуджено учаснику, який запропонує найвигідніший варіант пропозиції, у такий спосіб:

або 80 локомотивів - у двох окремих контрактах на 30 і 50 локомотивів, що буде профінансовано за рахунок гранту Світового банку та кредиту ЄБРР;

або 30 локомотивів за одним контрактом, що фінансуватиметься за рахунок надходжень лише від Світового банку.

Нагадаємо, що на початку 2022 року Україна і Франція домовились про постачання "Укрзалізниці" 130 електровозів Alstom на суму 900 млн євро. Однак через початок російського вторгнення далі підписання протоколу справа наразі не зрушилася. Французький виробник може брати участь у новому тендері на рівні з іншими претендентами.