США оголосили про початок операції в Червоному морі із захисту судноплавства від хуситів

Новини 533 перегляди
Facebook0 Twitter

Міністр оборони США заявив, що нещодавні атаки на судна з територій, зайнятих хуситами в Ємені, вимагають колективної відповіді.

Пентагон оголосив про початок спільної операції десяти країн задля безпеки морського руху в Червоному морі. 

Як пише ЦТС, про це йдеться у заяві Міністерства оборони США.

В операції для спільного розв'язання проблем безпеки в південній частині Червоного моря та Аденської затоки з метою забезпечення свободи судноплавства також беруть участь Велика Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сейшельські Острови та Іспанія.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що недавні атаки на судна з територій, зайнятих хуситами в Ємені, вимагають колективної відповіді.

Операція має назву "Охоронець добробуту". Це багатонаціональна ініціатива під егідою об'єднаних морських сил.

Остін підкреслив, що напади хуситів загрожують судноплавству та порушують міжнародне право.

"Червоне море - це найважливіший водний шлях, необхідний для свободи судноплавства, а також великий торговельний коридор, що полегшує міжнародну торгівлю", - додав він.

Нагадаємо, ЦТС писав, що транспортні компанії почали перенаправляти судна з близькосхідного регіону на тлі частіших атак у Червоному морі та Аденській затоці. Деякі компанії намагаються взагалі не відправляти судна до регіону, натомість обираючи маршрут навколо Африки, що збільшує час у дорозі приблизно на два тижні та підвищує обсяг шкідливих викидів.

Ризики для судноплавства в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, через яку проходить близько 10% світових морських постачань нафти, зросли на тлі війни Ізраїлю з угрупуванням ХАМАС. Єменські хусити висловили свою підтримку палестинцям і атакують судна у протоці.

Зокрема, 12 грудня біля узбережжя Ємену був атакований ракетою танкер Strinda під прапором Норвегії, а 15 грудня у Червоному морі через влучання снаряду, випущеного з контрольованого повстанцями Ємену, загорілося вантажне судно Al Jasrah під прапором Ліберії.


Наверх